Film

Renjagt / Angmassætter

Jette Bang, 1938, 15 min , Stum

Første del af filmen handler om renjagt. Ved indlandsisens rand lever rensdyret. Med konebåd og kajak drager en familie ud til en af fangstfelterne. En rentyr nedskydes. Dyret flænses, hvorefter indvoldene udtages. Tællen tørres, og leveren skæres itu for derefter at fyldes i den tømte mavesæk. Så indtager jægerne en god portion råt kød inden tilbageturen påbegyndes. På vejen hjem passeres et skummende vandfald. Undervejs slår familien lejr og bruger konebåden som telt.
Anden del af filmen handler om fiskeri. Grønlands brød, en lille sildefisk, kommer i juni-juli i mægtige stimer til Grønlands kyster for at gyde. I deres kølvand følger torsken. Angmagssætten tages med ketsjer eller med de bare næver. Selv hundene kan fiske dem. Fisken spredes på klipperne, tørres og spises råt. Angmagssætten anvendes året igennem til føde og hundefoder.

Kommentarer

Ejnar Kristensen man, 04/13/2020 - 13:08

Degligt med den rensdyrjagt med kajak konenåd, meget kulturelt måde, det er også det eneste måde i flere 100 år, indtil i vores tid bare med motoresede fartøjer.
Ammasat fangt er også stadevæk det samme som man gør indtil nu.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk.