Film

Føroyar - Færøerne

Jørgen Roos, 1961, 27 min., Speak

Filmen skildrer livet på Færøerne i 1960'erne. Et lille samfund, som har bevaret forbindelsen med fortiden, de gamle skikke og den gamle levevis på trods af den store udvikling, der er sket inden for handel og industri. Her er fiskeri stadig en af Færøernes samfundsøkonomiske grundsøjler. Filmen følger fem mænd, medlemmer af besætningen på samme trawler, fra de bryder op fra deres hjem fem forskellige steder på Færøerne, og indtil de efter lange og besværlige rejser mødes i hovedstaden Torshavn for at sætte til havs med trawleren.

Filmen er med dansk speak, men indeholder mange sekvenser med færøsk dialog uden undertekster.

Denne film kan desværre ikke indlejres på andre hjemmesider pga. rettigheder.

Kommentarer

Jan tor, 03/30/2023 - 19:35

Fin lille film, og det var ikke så langt tilbage i tiden. Bemærk kun 30000 indbyggere, hvoraf de 6000 boede i Tórshavn. Dobbelt op + idag

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Fåreavl, fuglefangst og fiskeri – Færøerne på film

I de levende billeder fra færingernes historie, der er bevaret i Det Danske Filminstituts arkiv, er der set med danske øjne. Det er nemlig danske fotografer, der som tilrejsende udefra har zoomet ind på dét, der kan opleves som anderledes, måske eksotisk, storladent og utæmmet. Derfor får vi skildringer, som kun favner udvalgte aspekter af øernes og folkets historie. Men Færøerne er andet og mere end får, folkedragter og storslået natur. Historiker Helgi Eidesgaard giver et historisk rids af den virkelighed, færingerne selv har gennemlevet siden den ældste danske reportagefilm fra et kongebesøg blev optaget.

Tema

Jørgen Roos

Han fortalte varmt om det kolde Grønland, isnende kritisk om dansk kolonialisme og eksperimenterede æstetisk i film om såvel sociale problemer som kendte danskere. Se en samling af den vidtfavnende dokumentar- og eksperimentalfilmskabers værker.