Film

De hundrede dage

Theodor Christensen, 1941, 10 min., Speak

En skildring af produktionen af tørv i Danmark under Anden Verdenskrig med udgangspunkt i Lille Vildmose. Filmens titel referer til, at produktionen af tørv kun kunne foregå om sommeren, når det var tørt vejr, altså i ca. 100 dage. Der blev arbejdet i døgndrift på omkring 600 ha, og hver dag producerede de ca. 1000 arbejdere op imod 1000 tons tørv. Tørven blev anvendt på Aalborg Portland Cementfabrik i Aalborg som brændsel i stedet for kul og olie, som var vanskelig at få adgang til under krigen. For at kunne transportere tørven rund i Lille Vildmose, blev der anlagt 67 km jernbane på smalspor.

Denne film kan desværre ikke indlejres på andre hjemmesider pga. rettigheder.

Kommentarer

Bo Gregersen, Lille Vildmosecentret fre, 05/24/2019 - 14:26

I begyndelse af filmen er der et fint panorama fra Portlandmosen mod syd, hvor man kan se Tofte bakke og mod vest til Kælling Bjerg klint. Stort set hele Lille Vildmose, som i dag er Danmarks største fredede område, fremstod i 1941 uden træer. Flere af de fine panoreringer er optaget fra et brandvagtstårn, som i sæsonen var bemandet 24 timer i døgnet. Når en højmose drænes bliver den nemlig ekstremt brandfarlig. Tårnet blev nedrevet i 1970'erne, men genopført som et udsigtstårn i 2016. I slutningen af filmen er der også optagelser mod øst med Mulbjerge og landsbyen Dokkedal.
For at kunne transportere tørven rund i Lille Vildmose blev der anlagt 67 km jernbane på smalspor. Denne tradition blev i 2012 genoptaget på Lille Vildmosecentret, hvor gæster kan køre en tur med et af de originale lokomotiver fra 1941.

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tema

Theodor Christensen

Filminstruktør, provokatør, kosmopolit, teoretiker, filmkritiker, modstandmand, mentor, lærer. Theodor Christensens engagement var kæmpestort, og han havde fingrene i stort set alt, der rørte sig i filmens verden i sine 30 aktive år. Se en samling af film instrueret af dansk dokumentarfilms Grand Old Man.

Tema

Danmark - besat og befriet

Den 9. april 1940 er årsdagen for Tysklands besættelse af Danmark. I dette tema har vi samlet et udsnit af de mange film og filmoptagelser, der blev lavet under og efter besættelsen.