En skildring af produktionen af tørv i Danmark under Anden Verdenskrig med udgangspunkt i Lille Vildmose. Filmens titel referer til, at produktionen af tørv kun kunne foregå om sommeren, når det var tørt vejr, altså i ca. 100 dage. Der blev arbejdet i døgndrift på omkring 600 ha, og hver dag producerede de ca. 1000 arbejdere op imod 1000 tons tørv. Tørven blev anvendt på Aalborg Portland Cementfabrik i Aalborg som brændsel i stedet for kul og olie, som var vanskelig at få adgang til under krigen. For at kunne transportere tørven rund i Lille Vildmose, blev der anlagt 67 km jernbane på smalspor.
Denne film kan desværre ikke indlejres på andre hjemmesider pga. rettigheder.
Filmtype
Produktionsland
Produktionsselskab
Rekvirent
Fotograf
Manuskript
Instruktør
Tilføj kommentar
I begyndelse af filmen er der et fint panorama fra Portlandmosen mod syd, hvor man kan se Tofte bakke og mod vest til Kælling Bjerg klint. Stort set hele Lille Vildmose, som i dag er Danmarks største fredede område, fremstod i 1941 uden træer. Flere af de fine panoreringer er optaget fra et brandvagtstårn, som i sæsonen var bemandet 24 timer i døgnet. Når en højmose drænes bliver den nemlig ekstremt brandfarlig. Tårnet blev nedrevet i 1970'erne, men genopført som et udsigtstårn i 2016. I slutningen af filmen er der også optagelser mod øst med Mulbjerge og landsbyen Dokkedal.
For at kunne transportere tørven rund i Lille Vildmose blev der anlagt 67 km jernbane på smalspor. Denne tradition blev i 2012 genoptaget på Lille Vildmosecentret, hvor gæster kan køre en tur med et af de originale lokomotiver fra 1941.