Tema

Min filmby: København, Oslo og Stockholm

Min filmstad: Köpenhamn, Oslo och Stockholm

Min filmby: København, Oslo og Stockholm

Fra Nordens Venedig til Wonderful Copenhagen. Der er udbredte forestillinger om de skandinaviske hovedstæder og deres ikoniske vartegn. Vi har bedt tre skandinaviske film-ambassadører udvælge tre historiske film, hvor deres hovedstad spiller hovedrollen. Med udgangspunkt i filmene tager de os med på en guidet tur i by- og filmhistorie og inviterer os til at se byen fra nye, ukendte vinkler.
Från Nordens Venedig till Wonderful Copenhagen. Det finns många utbredda uppfattningar om de skandinaviska huvudstäderna och deras ikoniska landmärken. Vi bad tre skandinaviska filmambassadörer välja ut tre historiska filmer med deras huvudstad i huvudrollen. Med utgångspunkt i filmerna tar de med oss på en guidad rundvandring i stads- och filmhistorien och uppmuntrar oss att se staden från nya, okända vinklar.
Fra Nordens Venezia til Wonderful Copenhagen. Det er utbredte forestillinger om de skandinaviske hovedstedene og deres ikoniske landemerker. Vi har bedt tre skandinaviske filmambassadører om å velge ut tre historiske filmer der hovedstaden spiller hovedrollen. Med utgangspunkt i filmene tar de oss med på en guidet rundtur i by- og filmhistorien og inviterer oss til å se byen fra nye, ukjente vinkler.
DA SV NO

Af Sara Prahl, projektleder, Det Danske Filminstitut, med bidrag af Dag Johan Haugerud, Mikaela Kindblom og Sophie Engberg Sonne.  

Stockholm er Nordens Venedig, København er eventyrlig, men super-dyr og Oslo er en hyggelig, lidt forvokset landsby. Uanset om man har besøgt byerne eller ej, kan mange skandinaver genkende nogle faste forestillinger om deres hovedstæder.

Teksten i dette tema kan læses på dansk, norsk og svensk, mens filmene har undertekster på originalsprog. Temaet er en del af 'Norden på film', et samarbejde mellem skandinaviske filminstitutter.

Hvad vi forestiller os, når vi tænker på en bestemt by, skyldes en god sammenblanding af bl.a. effektfulde branding-kampagner og personlige indtryk fra rejser. Men film kan tage deres del af æren – eller skylden om man vil – for de billeder af storbyen, der har brændt sig fast på vores kollektive skandinaviske nethinder. 

Siden filmmediet blev født i slutningen af det 19. århundrede har hovedstaden spillet hovedrolle og været kulisse i et utal af dokumentar- og spillefilm. Fra de allerførste sort-hvide optagelser af sporvogne over prisvindende storbysymfonier og eksperimenterende kortfilm til moderne fiktionsfilm om storbymennesket som Joachim Triers berømte ’Oslo’-trilogi. Filmmediet bekræfter vores idéer om hovedstaden, men udfordrer dem også. I mange af de historiske film bliver der eksperimenteret og leget med vinkler, klip og perspektiv. Byen kan se ud på tusind forskellige måder, afhængig af øjet og linsen, der ser.  

Tre filmeksperter – filminstruktør Dag Johan Haugerud, forfatter Mikaela Kindblom og programredaktør i Cinemateket, København Sophie Engberg Sonne – har været på jagt i de skandinaviske filmarkiver efter både sjældne og klassiske historiske film om de skandinaviske hovedstæder. De har hver valgt tre film og præsenterer her deres personlige favoritter af Oscar-vindende kortfilm og skæve sjældenheder, der viser kendte og ukendte sider af byerne frem fra nye vinkler.  

Tre film om Oslo - Anbefalet af Dag Johan Haugerud

Oslo (Jørgen Roos, 1964)

Foto: Paal Audestad

 

Dag Johan Haugerud er norsk forfatter, filmskaber og bibliotekar. Han har bl.a. instrueret de prisvindende film ’Som du ser meg’ (2012), ’Barn’ (2020) og 'Sex' (2024).

”Du går gennem en by. Du ser på husene og himlen. Og du tror, du ser byen og forstår den. [...] Du går gennem en by, der ikke findes. For huse, gader, bænke og vinduer er bare kulisser. Byen er mennesker.” Sådan indledes det poetiske filmessay ’Oslo’ af den danske dokumentarinstruktør Jørgen Roos med manuskript af Eiler Jørgensen og musik af Per Nørgård. Det er en eksistentiel rejse gennem byen, fotograferet i forskellige årstider, med rige billeder fra alle Oslos mest betydningsfulde steder – krydsklippet mellem to unge mennesker, en sekretær, en elevatorfører, nærbilleder af deres drømmende blikke.

Filmen er fra 1964, og 60 år senere går jeg på de samme steder, som vises i filmen. Jeg ser sporvognen snegle sig gennem snekaosset ved Kirkeristen, jeg ser frosttågen ligge over fjorden foran rådhuset, jeg ser, hvordan folk upåvirket navigerer i deres omgivelser, som om de går forbi noget velkendt. Noget de måske tager for givet, men som er mindst lige så livsvigtigt, som det er trivielt. Sådan gør filmen det, som gode film gør: Den åbner øjnene. Den får mig til at gå ud i byen og opleve parkerne, skulpturerne og bygningerne på ny. Og endnu en gang undre mig over Oslos identitet, som jeg aldrig bliver helt fortrolig med, og som jeg aldrig holder op med at undre mig over. 

Oslo (Jørgen Roos, 1964)

 

Pilestredet (Bjørn Breigutu, 1963)

Du bliver aldrig færdig med at bygge en by. Det ligger i byens natur at være i en kontinuerlig proces og tilpasse sig de forskellige behov og ideologiske holdninger, som altid er til stede. Men som informationsfilmen om gaden Pilestredet viser, ser det alligevel ud til, at bydelenes egen identitet aldrig forsvinder. Ved at sætte det gamle op mod det nye og skifte mellem levende, stemningsfulde kamerabevægelser og historiske illustrationer viser filmskaber Bjørn Breigutu, hvordan en gade fornyes uden at ændre karakter. 

Mit første møde med Pilestredet var i Monopoly, hvor gaden havde en høj grundpris. Den kolossale værdi og det forårsgrønne navn præger stadig min opfattelse af gaden. 

Besøg byerne på kortet

Tag på en filmisk tur rundt i hovedstæderne med vores interaktive nordiske kort med filmklip. 

Den starter i den mest trafikerede del af byens centrum, krydser en motorvej kantet af brutalistiske bygninger og passerer punk-kollektivet Blitz (som tidligere var Edvard Munchs studie). Derefter følger Rikshospitalets gamle grund (som i dag er et boligområde, der kan minde lidt om Upper East i New York), et nyt universitet i et gammelt ølbryggeri og en rundkørsel, hvor Norges mest berømte stadion ligger. Endelig klatrer den op ad Oslos stejleste bakke, danner rammen om en park og udmunder i et stille villaområde. 

At gå gennem Pilestredet er som at bevæge sig fra en verden til en anden. Og som filmen viser – sådan har det altid været. 

Pilestredet (Bjørn Breigutu, 1963)

 

Oslo Rådhus - Den kunstneriske utsmykking (Martin Knutsen, Gunnar Syvertsen, 1952)

Gunnar Syvertsen har stået bag adskillige reklamer, dokumentarer og kunstfilm. Han begyndte tidligt at eksperimentere med 3D-effekter og er en af pionererne inden for norsk kinematografi. Sammen med Martin S. Knutsen har han lavet filmen om Oslo Rådhus. 

Fra første billede bliver man blæst bagover af, hvor visionær bygningen er. Den er opført i et område med social elendighed og symboliserer således en vilje til at give Oslos borgere et bedre liv. I daglig tale blev bygningerne længe kaldt for myseostene – to stående stykker og et liggende – og jeg tror bestemt ikke, at sammenligningen med Norges mest populære pålæg er en fornærmelse. Snarere tværtimod. For rådhuset ser ud til at ville være alt for alle: En bygning, der hilser alle velkommen, da den også står vendt mod fjorden med to tårne, der kan ligne en åben omfavnelse. Rådhuset har også Norges mest ambitiøse kunstudsmykning, der – ligesom bygningen – ser ud til at favne alt: Den genfortæller landets historie, nationens opbygning, årstiderne og hverdagslivet. Men den fortæller også om de udfordringer, som det enkelte menneske lever med. 

Filmen er i bund og grund et detaljeret katalog over bygningens kunstværker, formidlet gennem kunstens iboende drama. Alt handler om udvælgelse, visninger og en montage, der bærer præg af animation. På den måde bliver filmen både medrivende, rørende og empatisk. 

Oslo Rådhus - Den kunstneriske utsmykking (Martin Knutsen, Gunnar Syvertsen, 1952)

 

Tre film om Stockholm - Anbefalet af  Mikaela Kindblom 

Ballongfärd över Stockholm (Anonym, 1914)

Foto: Antonia Sehlstedt

 

Mikaela Kindblom er svensk forfatter og film-ekspert. Hun har skrevet om Stockholm på film i bogen ’Våra drömmars stad: Stockholm i filmen’ (2007)

Med denne lille film kan det have været første gang, at stockholmerne så deres by ovenfra. Hvordan har det føltes? Det er svært at forestille sig i dag, men lad os prøve. Vi befinder os i flere hundrede meters højde, men det er stadig ret nemt at skelne mellem bygningerne nedenfor. Vi ser en del af det nybyggede Vasastan-kvarter, men der er endnu ikke noget Stadsbibliotek, ej heller noget Wenner-Gren Center, som et halvt århundrede senere bliver en af storbyens største markører. Det gamle observatorium fra 1700-tallet ses dog tydeligt, men ellers er der ingen af hovedstadens mere berømte bygninger eller landemærker til stede i denne film.

Luftballonen bevæger sig hurtigt udad mod nordvest og langs søen Mälaren. Skove, søer, marker og små samfund langs de snoede veje viser, hvordan helt almindelige mennesker forbliver i konstant pagt med naturen. Jeg bider mærke i, hvor landlig vores verden stadig er – selv efter hundrede år. Hvad skete der så efterfølgende med denne ballon, ballonføreren og fotografen, som må have stået og kørt filmen ud i kameraet under hele turen? Jeg kigger på mændene i ballonkurven. Vi ser dem i nogle små  øjeblikke, hvor de smiler til kameraet, da ballonen letter fra det olympiske stadion, som blev bygget til OL i 1912 i Stockholm. Der er ingen oplysninger om dem, hvad de hed, eller hvad der skete med dem og ballonen. 

Ballongfärd över Stockholm (Ophavsperson ubekendt, 1914)

 

Människor i stad (Arne Sucksdorff, 1947)

’Människor i stad’ er den første svenske film, der vandt en Oscar. Det skete i 1949, og jeg tænker, at det, der kan have påvirket Oscar-juryen var, at Stockholm undgik at blive bombet sønder og sammen under 2. Verdenskrig. Byens befolkning lever bare deres hverdagsliv og lader slet ikke til at bekymre sig om resten af verden.

I Sucksdorffs film ser vi børn lege uforstyrret i byens gader, en mand, der fisker uden for Stockholms Slot, og et ungt par, der mødes under en regnbyge. Det er sommer, varmt og solrigt, og vinduerne står på vid gab i Gamla Stans gyder. Arne Sucksdorff skildrer en vis mængde stress, og der er også en vis charme over maskinernes sprog, men det udgør ikke nogen trussel. Billederne væves blødt ind i hinanden, og nogle gange bliver musikken stille for at give plads til gadens naturlige lyde. Og så kommer et af de smukkeste billeder i svensk film, hvor en ung mand lægger sin hånd på ruden til en fiskebutik – sikkert for at køle sig lidt ned. 

Filmen er fuldstændig blottet for dialog, og Stig Rybrants musik fungerer i stedet som virkningsfuldt akkompagnement til de smukke sort-hvide billeder. ’Människor i stad’ er som en filmisk rapsodi over en utopisk by, der hele tiden er tæt på naturen, friheden og den musikalske poesi.

'Människor i stad' kan ses på Filmarkivet.se 

 

Staden vid vattnen (Lars-Erik Kjellgren, 1955)

Kortfilmen ’Staden vid vattnen’ er en solbeskinnet, sommerlig og farverig skildring af den svenske hovedstad. Her beskrives byen i legende udtryk som en ”lås mod Mälaren”, ”barn” rimer på ”grottekvarn” (svarende til, at ”børn” rimer på ”trædemølle”), og den smilende kvinde, der handler på Hötorget, beskrives som en husmor, ”der går sin runde”. Ja, hele teksten foregår på vers og er skrevet af Gardar Sahlberg, som var Svensk Filmindustris mest geniale ordekvilibrist. Den kvindelige oplæser er en meget ung Bibi Andersson, knap tyve år gammel og med en stemme, der emmer af sol og vaniljeis.

’Staden vid vattnen’ er også et meget tydeligt farveeksperiment i 1950'erne, hvor Svensk Filmindustri afprøvede forskellige farveteknikker. Her er det Eastmancolor, der testes i flotte billeder af byen, fotograferet af Albert Rudling. Vi ser strålende panoramabilleder af byens silhuet mod vandlinjen, skærgårdsbåde, der tøffer ud til øerne, og utallige broer. Vi får et glimt af stockholmerne, der nyder deres sommerferie, de velklædte turister på fortovscaféerne, og børnene, der leger i springvandene, mens trafikken glider glat mod venstre. Byen skinner som en nypudset juvel. Det er, som om velfærdssamfundet virkelig var et paradis på jord. Der findes mange film om Stockholm, men ingen har dog denne absurd glade tone.

Staden vid vattnen (Lars-Erik Kjellgren, 1955)

 

Tre film om København - Anbefalet af  Sophie Engberg Sonne

Rundtur gennem København (Peter Elfelt, ca. 1905)

Foto: Tommy Frost

 

Sophie Engberg Sonne er programredaktør i Cinemateket i København. Hun er derudover litteraturanmelder på Politiken samt freelance film- og tv-skribent og har skrevet bogen ’Filmens København: Hovedstaden i levende billeder’ (2017) med Katrine Sommer Boysen.

Lys, kamera, bevægelse! Der er fart i billedet fra første sekund af Peter Elfelts ’Rundtur gennem København’, som giver et indtryk af livet i byen i den spæde start af det tyvende århundrede. Fodgængere, cyklister og sporvogne gennemskærer billedrammen med diagonale bevægelser og giver indtryk af en moderne storby i frenetisk energi. Det er en by med fine facader, beboet af elegante mennesker; velklædte kvinder med imponerende hatte, frække gadedrenge i løb og mænd i stilsikre, sorte frakker. Kameraet nærmest misser med øjnene i den skarpe sol langs søerne, og idet kameraet panorerer fra venstre mod højre, fanger det en mand, der iført bowlerhat stirrer direkte tilbage på fotografen og dermed på den, der ser filmen.

I det hele taget er det tydeligt, at vi er i de levende billeders tidligste år: alle menneskene ser forundret på Elfelt og hans kamera – og filmen vender dermed blikket i en uventet retning, nemlig direkte mod os beskuere, der sidder her mere end hundrede år senere og ser tilbage på dem. Hvem betragter egentlig hvem? 

Rundtur gennem København (Peter Elfelt, ca. 1905)

 

En by ved navn København (Jørgen Roos, 1960)

”En by er andet og mere end det, turisterne ser,” proklamerer Osvald Helmuths fortællerstemme tidligt i Jørgen Roos’ Oscarnominerede ’En by ved navn København’, inden han inviterer tilskueren til at ”hitte ud af, hvad der er karakteristisk for denne by.” Filmen tager ellers sin begyndelse med Tivolis festfyrværkeri, en klassisk afslutning på en storbyfilm, men med et glimt i øjet spoler Roos tilbage til en ny begyndelse og veksler mellem nostalgiske billeder fra en svunden tid, hvor København var fiskernes og skibsbyggernes by, og billeder af en by i rivende udvikling. ”Fremtiden er her allerede. Byen skifter ansigt,” siger Helmuth, inden han og filmen slår fast, at byen nok skal klare sig i fremtiden.

’En by ved navn København’ er en gedigen kærlighedserklæring til hovedstaden – fra høj til lav, fra tagryg og tårne til kolonihavernes dannebrogsflag. Flere gange spørger Helmuth: ”Hvad er en by i virkeligheden?” men snarere end at forsøge at tale byen op på højde med verdens øvrige storbyer hylder filmen Københavns ”provinsielle atmosfære”, for ”folk i denne by er som én stor familie,” som Helmuths folkekære fortællerstemme konkluderer.

En by ved navn København (Jørgen Roos, 1960)

 

Hovedstaden (Per Larsen, 1962)

En gadefejer svinger vandkanden, så der sprinkles geometriske cirkelmønstre på fliserne, inden han og hans kolleger griber kostene og fejer fortovet i takt til trompetens drilsk jazzede melodi. Sådan begynder dagen i ’Hovedstaden’. I stedet for at være optaget af byens monumenter indfanger Per Larsens film poesien i detaljen: En kvinde, der åbner sit vindue i det tidlige morgenlys i skyggen af Rundetårn, set fra et af de smalle stræder i det gamle universitetskvarter. Farvespillet mellem den pastelblå himmel og de irgrønne spir på byens tårne. De uventede sammenstød mellem den gamle sømand, der stopper sin pibe med sorte fingre og de unge piger, der frigjort solbader i bikini langs Christianshavns kanaler.

’Hovedstaden’ er en moderne storbysymfoni, der fejrer byens liv, mennesker og maskineri til tonerne af den ny tids musik. Der er særligt fokus på byens lyde: vækkeuret, Rådhusklokkerne og mælkedrengenes og avisbudenes trippen op og ned ad trapperne i boligblokkene – it’s all jazz. Byen er i bevægelse, og i en betagende overgang klippes der fra kroppe, der slår kolbøtter i en svømmehal, til dansende appelsiner i toppen af en orangeadetank på en bar, hvor en ung pige sidder og stirrer frem for sig. Hendes røde læber, den orange drink og jukeboksen i baggrunden efterlader ingen tvivl om, at Per Larsen ser København som fremtidens by, selv om han har blik for historiens nærvær i nutiden.

Hovedstaden (Per Larsen, 1962)

 


Sara Prahl, Dag Johan Haugerud, Mikaela Kindblom og Sophie Engberg Sonne | 20. marts 2024

 

Oslo på film

Stockholm på film

København på film

Av Sara Prahl Larsen, projektledare, Det Danske Filminstitut, med bidrag från Dag Johan Haugerud, Mikaela Kindbom och Sophie Engberg Sonne.

Stockholm är Nordens Venedig, Köpenhamn är äventyrligt men superdyrt och Oslo är en mysig, lite övervuxen småstad. Oavsett om du har besökt dessa städer eller inte så känner många skandinaver igen vissa allmänna föreställningar om sina huvudstäder.

Texten i detta tema kan läsas på danska, norska och svenska, och filmerna har undertexter på originalspråket. Temat är en del av 'Norden på film', ett samarbete mellan skandinaviska filminstitut.

De associationer vi gör oss när vi tänker på en viss stad är en salig blandning av starka brandingkampanjer och personliga intryck från bland annat resor. Men filmerna kan ta sin del av äran – eller skulden, om man så vill – för de bilder av storstaden som har etsat sig fast på våra kollektiva skandinaviska näthinnor. 

Sedan filmmediets uppkomst i slutet av 1800-talet har huvudstaden spelat huvudrollen och varit bakgrund för otaliga dokumentärer och långfilmer. Från de allra första svartvita inspelningarna av spårvagnar, till prisbelönta storstadssymfonier och experimentella kortfilmer, till moderna fiktionsfilmer om storstadsmänniskan, som till exempel Joachim Triers berömda Oslo-trilogi. Filmmediet bekräftar våra föreställningar om huvudstaden, men utmanar dem också. Många av de historiska filmerna experimenterar och leker med vinklar, klipp och perspektiv. Staden kan se ut på tusen olika sätt beroende på vilket öga och vilken lins som betraktar den.

Tre filmexperter – filmregissören Dag Johan Haugerud, författaren Mikaela Kindblom och programredaktören på Cinemateket i Köpenhamn Sophie Engberg Sonne – har finkammat de skandinaviska filmarkiven på jakt efter både sällsynta och klassiska historiska filmer om de skandinaviska huvudstäderna. De har valt ut tre filmer var och presenterar här sina personliga favoriter bland Oscarsbelönade kortfilmer och udda rariteter som visar kända och okända sidor av städerna ur nya vinklar.  

Dag Johan Haugerud rekommenderar: Tre filmer om Oslo 

Oslo (Jørgen Roos, 1964)

Dag Johan Haugerud
Foto: Paal Audestad
​​​​​
Dag Johan Haugerud är en norsk författare, filmskapare och bibliotekarie. Han har bland annat regisserat de prisbelönta filmerna ”Som du ser meg” (2012), ”Barn” (2020) och ’’Sex’ (2024).

”Man går genom en stad. Man betraktar husen och himlen. Och man tror att man ser staden och förstår den. [...] Man går genom en stad som inte finns. För husen, gatorna, bänkarna och fönstren är bara kulisser. Staden består av människor.” Det är inledningen till den poetiska filmessän 'Oslo' av den danske dokumentärfilmaren Jørgen Roos med manus av Eiler Jørgensen och musik av Per Nørgård. Det är en existentiell resa genom staden, fotograferad under olika årstider med ett rikt bildmaterial från alla Oslos mest betydelsefulla platser, korsklippt med två unga människor, en sekreterare, en hissförare samt närbilder av deras drömmande blickar.

Filmen är från 1964, och 60 år senare besöker jag samma platser som filmen visar; jag ser spårvagnen slingra sig genom snökaoset vid Kirkeristen, ser frostdimman över fjorden framför Rådhuset, ser hur människor opåverkade färdas i sin omgivning, som om de passerar något välkänt, något de kanske tar för givet, men som är minst lika essentiellt som det är trivialt. Filmen gör på så sätt det som bra filmer gör: den öppnar våra ögon. Den får mig att gå ut i staden och uppleva parkerna, skulpturerna och byggnaderna på nytt. Och att än en gång fundera över Oslos identitet, som jag aldrig riktigt blir riktigt förtrogen med, och som jag aldrig slutar att förundras över.

Oslo (Jørgen Roos, 1964)


Pilestredet (Bjørn Breigutu, 1963)

Man blir aldrig färdig med att bygga en stad. Det ligger i stadens natur att den befinner sig i en kontinuerlig process och anpassar sig till de olika behov och ideologiska förhållningssätt som råder vid varje given tidpunkt. Men som informationsfilmen om gatan Pilestredet visar, verkar stadsdelarnas identitet aldrig försvinna. Genom att ställa gammalt och nytt mot varandra och växla mellan spänstiga, stämningsfulla kamerarörelser och historiska illustrationer visar filmklipparen Bjørn Breigutu hur en gata förnyas utan att gatans karaktär förändras. 

Mitt första möte med Pilestredet var när jag spelade Monopol, och där var fastighetspriset högt. Det formidabla värdet och det vårgröna namnet präglar fortfarande min uppfattning av gatan.”

BESÖK STÄDERNA PÅ KARTAN

Handlingen börjar i stadens myllrande centrum, korsar en motorväg kantad av brutalistiska byggnader och passerar punkkollektivet Blitz (tidigare Edvard Munchs ateljé). Sedan går färden genom det gamla Rikshospitalets område (nu ett bostadsområde som påminner om Upper East i New York), ett nytt universitet i ett gammalt ölbryggeri och en rondell där Norges mest berömda stadion ligger. Slutligen går den uppför Oslos brantaste backe, förbi en park och slutar i ett lugnt villakvarter. 

En promenad genom Pilestredet är som att förflytta sig från en värld till en annan. Och som filmen visar – har det alltid varit så.

Pilestredet (Bjørn Breigutu, 1963)

 

Oslo Rådhus - Den kunstneriske utsmykking (Martin Knutsen, Gunnar Syvertsen, 1952)

Gunnar Syvertsen har stått bakom ett antal reklamfilmer, dokumentärer och konstfilmer. Han experimenterade tidigt med 3D-effekter och är en av pionjärerna inom norsk kinematografi. Tillsammans med Martin S. Knutsen gjorde han filmen om Oslos rådhus.

Redan på den första bilden slås man av byggnadens visionära karaktär. Den uppfördes i ett område med social misär och symboliserar en vilja att ge Oslos invånare ett bättre liv. Byggnaderna kallades länge i folkmun för brunostarna, två stående och en liggande, och jag är inte säker på att jämförelsen med en av Norges vanligaste påläggstyper ska uppfattas som en förolämpning. Tvärtom. För rådhuset verkar vilja vara allt för alla, en byggnad som välkomnar alla, precis som det ser ut när det står där, vänt mot fjorden med två torn som kan påminna om en öppen famn. Rådhuset har också Norges mest ambitiösa konstutsmyckning, som – precis som byggnaden – verkar vilja omfamna allt: Den skildrar landets historia, uppbyggnaden av nationen, årstiderna och vardagslivet. Men den berättar också historien om de utmaningar som enskilda människor möter. 

I grund och botten är filmen en detaljerad katalog över byggnadens konstverk, förmedlad genom konstens inneboende dramatik. Det handlar om urval, utsnitt och ett montage som präglas av animation. Detta gör att filmen blir engagerande, rörande och empatisk.

Oslo Rådhus - Den kunstneriske utsmykking (Martin Knutsen, Gunnar Syvertsen, 1952)

 

Mikaela Kindblom rekommenderar: Tre filmer om Stockholm

Ballongfärd över Stockholm (anonym, 1914)

Mikaela Kindblom
Foto: Antonia Sehlstedt

Mikaela Kindblom är en svensk författare och filmexpert. Hon har skrivit om Stockholm på film i boken ”Våra drömmars stad: Stockholm i filmen” (2007)

Med denna lilla film kan det ha varit första gången som stockholmarna såg sin stad uppifrån. Hur kändes det? Det är svårt att föreställa sig idag, men låt oss försöka. Vi befinner oss på flera hundra meters höjd, men det är ändå ganska lätt att urskilja byggnaderna nedanför. Vi ser en del av den nybyggda  stadsdelen Vasastan, men där finns ännu inget Stadsbibliotek, än mindre Wenner-Gren-centrets höghus som ett halvsekel senare blir en tydlig storstadsmarkör. Det gamla Observatoriet från 1700-talet syns dock tydligt men i övrigt finns inga av huvudstadens mer berömda byggnader eller landmärken med i den här filmen.

Luftballongen rör sig snabbt utåt nordväst och längs med sjön Mälaren. Skog, sjöar, åkrar och små samhällen längs slingriga vägar pekar på hur obetydlig människan förblir i naturens ständiga närvaro. Det slår mig hur lantlig vår värld fortfarande är, även efter hundra år. Vad hände sedan, med den här ballongen, dess ballongförare och fotograf som måste ha stått och vevat fram filmen i kameran under hela färden? Jag tittar på männen i ballongkorgen. Vi ser dem under ett par ögonblick, de ler segervisst mot kameran när ballongen lyfter från Olympiastadion, den som byggdes för OS i Stockholm 1912. Det finns inga uppgifter om dem, vad de hette eller vad som hände med dem och ballongen. 

Ballongfärd över Stockholm (Okänd, 1914)

 

Människor i stad (Arne Sucksdorff, 1947)

’Människor i stad’ är den första svenska filmen som vann en Oscar. Det hände 1949 och jag tänker mig att det som kan ha gjort intryck på Oscarsjuryn var att Stockholm hade undgått att bli sönderbombat under andra världskriget. 
Människorna i den skonade staden som går till sina vardagsliv, syns helt obekymrade av hur det ser ut i resten av världen. 

I Sucksdorffs film ser vi barnen som ostört leker på stadens gator, mannen som fiskar utanför Kungliga slottet och det unga paret som möts under en regnskur. Det är sommar och varmt och soligt och fönstren står vidöppna i Gamla stans gränder. Arne Sucksdorff skildrar en viss stress och det finns också en viss tjusning inför maskinernas språk, men det finns inget hot. Bilderna tonas mjukt in i varandra och ibland tystnar musiken för att helt lugnt ge plats åt gatans naturliga ljud. Och så kommer en av de vackraste bilderna i svensk film, när en ung man lägger sin hand på fönsterrutan till en fiskaffär, troligtvis för att svalka sig. 

Filmen saknar helt dialog och istället fungerar Stig Rybrants musik som effektfullt ackompanjemang till de vackra svart-vita bilderna. ’Människor i stad’ är som en filmisk rapsodi över en utopisk stad som hela tiden ligger naturen, friheten och den musikaliska poesin nära. 

Se 'Människor i stad' på Filmarkivet.se

 

Staden vid vattnen (Lars-Eric Kjellgren, 1955)

Kortfilmen ’Staden vid vattnen’ är en solskensljus och somrigt färgglad skildring av huvudstaden. Här beskrivs staden lekfullt som ett “lås mot Mälaren”, “barn” rimmar på “grottekvarn” och den leende kvinnan som handlar på Hötorget beskrivs som en husmor ”som går ronden”. Ja, hela texten är på rim och skriven av Gardar Sahlberg som var Svensk Filmindustris mest finurlige ordkonstnär. Hon som läser texten är en mycket ung Bibi Andersson, knappt tjugo år fyllda och med en röst som svämmar över av solsken och vaniljglass.

’Staden vid vattnen’ är också ett tydligt färgexperiment under det 1950-tal då Svensk Filmindustri testade olika färgtekniker. Här är det Eastmancolor som provas i generösa bilder av staden signerade fotografen Albert Rudling. Vi bjuds på strålande panoramabilder av stadens silhuett mot vattenlinjen, skärgårdsbåtar som tuffar ut till öarna och de många broarna. Vi ser en skymt av sommarlediga stockholmare och turister som sitter finklädda på uteserveringarna och barnen som 
leker i fontänerna medan trafiken smidigt flyter på till vänster. Staden skiner som en nyputsad juvel. Det är som om folkhemmet verkligen vore paradiset på jorden. Det finns många filmer om Stockholm, men ingen har den här absurt lyckliga tonen.

Staden vid vattnen (Lars-Erik Kjellgren, 1955)

 

Sophie Engberg Sonne rekommenderar:Tre filmer om Köpenhamn

Rundtur gennem København (Peter Elfelt, ca. 1906)

Sophie Enberg Sonne
Foto: Tommy Frost

Sophie Engberg Sonne är programredaktör på Cinemateket i Köpenhamn. Hon är också litteraturkritiker för tidningen Politiken och frilansande film- och TV-skribent och har skrivit boken ”Filmens København: Hovedstaden i levende billeder” (2017) tillsammans med Katrine Sommer Boysen.

Ljus, kamera, rörelse! Bilden förmedlar fart från första sekund i Peter Elfelts 'Rundtur gennem København', som ger en bild av livet i staden i början av 1900-talet. Fotgängare, cyklister och spårvagnar korsar bildrutan diagonalt och förmedlar intrycket av en modern storstad med frenetisk puls. Det är en stad med fina fasader, bebodd av eleganta människor; välklädda kvinnor i imponerande hattar, fräcka gatpojkar på språng och män i eleganta svarta rockar. Kameran verkar nästan kisa med ögonen i det skarpa solskenet längs sjöarna, och medan kameran panorerar från vänster till höger fångar den en man med bowlerhatt som stirrar bakåt direkt på fotografen och därmed på filmens tittare.

På det hela taget är det tydligt att vi befinner oss i de rörliga bildernas tidigaste år: alla människor tittar förundrat på Elfelt och hans kamera – och filmen riktar blicken åt ett oväntat håll: direkt mot oss, tittarna, som sitter här mer än hundra år senare och tittar tillbaka på dem. Vem tittar egentligen på vem?

Rundtur gennem København (Peter Elfelt, ca. 1905)

 

En by ved navn København (Jørgen Roos, 1960)

”En stad är inte bara det som turisterna ser,” proklamerar Osvald Helmuths berättarröst i början av Jørgen Roos Oscarsnominerade film ‘En by ved navn København’, innan han uppmanar tittaren att ”ta reda på vad som kännetecknar den här staden”. Filmen börjar med Tivolis festfyrverkeri, en klassisk avslutning på en stadsfilm, men med glimten i ögat spolar Roos tillbaka till en ny början och växlar mellan nostalgiska bilder av en svunnen tid då Köpenhamn var en stad med fiskare och skeppsbyggare, och bilder av en stad i hastig utveckling. ”Framtiden är redan här. Staden byter ansikte,” säger Helmuth, innan han och filmen slår fast att staden kommer att klara sig bra i framtiden.

‘En by ved navn København’ är en genuin kärleksförklaring till huvudstaden – från hög till låg, från takåsar och tinnar till koloniträdgårdarnas Dannebrog-flaggor. Helmuth ställer flera gånger frågan: ”Vad är en stad egentligen?”, men i stället för att försöka lyfta staden till samma nivå som världens andra storstäder hyllar filmen Köpenhamns ”provinsiella atmosfär” eftersom ”folk i den här staden är som en stor familj” som Helmuths folkkära berättarröst avslutningsvis uttrycker det.

En by ved navn København (Jørgen Roos, 1960)

 

Hovedstaden (Per Larsen, 1962)

En gatsopare sveper vattenkannan och strör geometriska cirkelmönster på stenplattorna innan han och hans kollegor greppar kvastarna och sopar trottoaren i takt med trumpetens retsamt jazziga melodi. Så inleds dagen i ‘Hovedstaden’. I stället för att ägna uppmärksamheten åt stadens monument fångar Per Larsens film poesin i detaljerna: en kvinna öppnar fönstret i den tidiga morgonens ljus i Rundetårns skugga, betraktat från en av det gamla universitetskvarterets smala gränder. Färgspelet mellan den pastellblå himlen och de ärggröna spirorna på stadens tinnar och torn. Det oväntade mötet mellan den gamle sjömannen som stoppar sin pipa med svarta fingrar och de unga tjejerna som frejdigt solar i bikini längs kanalerna i Christianshavn.

‘Hovedstaden’ är en modern storstadssymfoni som hyllar livet, människorna och maskinerna i storstaden till tonerna av den moderna tidens musik. Särskilt fokus läggs på stadens ljud: väckarklockan, rådhusets klockor och mjölkpojkarna och tidningsbuden som trippar upp och ner för trapporna i hyreshusen – It´s all jazz. Staden är i rörelse, och i en hänförande övergång växlar klippen mellan kroppar som gör kullerbyttor i en simhall och dansande apelsiner på toppen av en juicetank på en bar där en ung flicka sitter och stirrar ut i luften. Hennes röda läppar, den orangefärgade drycken och jukeboxen i bakgrunden avslöjar att Per Larsen ser Köpenhamn som framtidens stad, även om han har förmågan att se historiens närvaro i nuet.

Hovedstaden (Per Larsen, 1962)


Sara Prahl, Dag Johan Haugerud, Mikaela Kindblom og Sophie Engberg Sonne | 20. marts 2024

Oslo på film

Stockholm på film

København på film

Av Sara Prahl, prosjektleder, Det Danske Filminstitutt, med bidrag av Dag Johan Haugerud, Mikaela Kindblom og Sophie Engberg Sonne.

Stockholm er Nordens Venezia, København er eventyrlig, men superdyrt, og Oslo er en koselig, litt forvokst landsby. Uansett om du har besøkt byene eller ikke, kan mange skandinaver gjenkjenne noen faste forestillinger om hovedstedene sine.

Teksten i dette temaet kan leses på dansk, norsk og svensk, mens filmene har undertekster på originalspråket. Temaet er en del av 'Norden på film', et samarbeid mellom skandinaviske filminstitutter. 

Det vi forestiller oss når vi tenker på en bestemt by, skyldes en god blanding av blant annet effektive branding-kampanjer og personlige inntrykk fra reiser. Men film kan ta sin del av æren – eller skylden, om du vil – for de bildene av storbyen som har brent seg fast på våre kollektive skandinaviske netthinner. 

Siden filmmediet ble født på slutten av det 19. århundre, har hovedstaden spilt hovedrollen og vært kulisse for utallige dokumentarer og spillefilmer. Fra de aller første svart-hvitt-opptakene av trikker, via prisbelønte storbysymfonier og eksperimentelle kortfilmer, til moderne fiksjonsfilmer om urbane mennesker som Joachim Triers berømte Oslo-trilogi. Filmmediet bekrefter våre forestillinger om hovedstaden, men utfordrer dem også. I mange av de historiske filmene blir det eksperimentert og lekt med vinkler, klipp og perspektiv. Byen kan se ut på tusen forskjellige måter avhengig av øyet og linsen som ser. 

Tre filmeksperter – filmregissør Dag Johan Haugerud, forfatter Mikaela Kindblom og programredaktør ved Cinemateket i København, Sophie Engberg Sonne – har vært på jakt i de skandinaviske filmarkivene etter både sjeldne og klassiske historiske filmer om de skandinaviske hovedstedene. De har valgt ut tre filmer hver, og presenterer sine personlige favoritter av Oscar-vinnende kortfilmer og spesielle sjeldenheter som viser kjente og ukjente sider av byene fra nye vinkler. 

Tre filmer om Oslo - anbefalt av Dag Johan Haugerud

Oslo (Jørgen Roos, 1963)

Foto: Paal Audestad

Dag Johan Haugerud er en norsk forfatter, filmskaper og bibliotekar. Han har blant annet regissert de prisbelønte filmene ‘Som du ser meg’ (2012), ‘Barn’ (2020) og ‘Sex’ (2024).

"Man går gjennom en by. Man ser på hus og himmel. Og man tror at man ser byen og forstår den. [...] Man går gjennom en by som ikke er. For hus og gater og benker og vinduer er bare kulisser. Byen er mennesker." Slik innledes det poetiske filmessayet Oslo av den danske dokumentarregissøren Jørgen Roos med manus av Eiler Jørgensen og musikk av Per Nørgård. Det er en eksistensiell reise gjennom byen, fotografert i ulike årstider, med et rikt bildemateriale fra alle Oslos mest signifikante plasser, kryssklippet mot to unge mennesker, en sekretær og en heisfører, nærbilder av deres drømmende blikk. 

Filmen er fra 1964, og 60 år senere går jeg på de samme stedene som vises i filmen; jeg ser trikken snegle seg gjennom snøkaoset ved Kirkeristen, ser frostrøyken ligge over fjorden foran rådhuset, ser hvordan menneskene navigerer sine omgivelser uanfektet, som om de passerer noe kjent, noe de kanskje tar for gitt, men som er minst like livsviktig som det er trivielt. Slik gjør filmen det som gode filmer kan gjøre; den åpner øynene. Den får meg til å gå ut i byen og oppleve parkene, skulpturene og bygningene på nytt. Og enda en gang undre meg over Oslos identitet, som jeg aldri blir helt fortrolig med, og som jeg aldri slutter å undres over.

Oslo (Jørgen Roos, 1964)

 

Pilestredet (Bjørn Breigutu, 1963)

Man blir aldri ferdig med å bygge en by. Det ligger i byens natur å være i kontinuerlig prosess, og å tilpasses de ulike behovene og ideologiske holdningene som råder til enhver tid. Men som informasjonsfilmen om gaten Pilestredet viser, ser det likevel ut til at bydelenes identitet aldri forsvinner. Ved å sette det gamle og det nye opp mot hverandre og veksle mellom spenstige, stemningsfulle kameraføringer og historiske illustrasjoner, viser filmklipperen Bjørn Breigutu hvordan en gate fornyes uten at karakteren forandres. 

Mitt første møte med Pilestredet var i Monopol, hvor den hadde en høy tomtepris. Den formidable verdien og det vårgrønne navnet preger fremdeles min oppfatning om gaten. 

Besøk byene på kartet

Den starter i byens mest trafikkerte sentrumsstrøk, krysser en motorvei kantet av brutalistiske bygninger, og passerer punke-kollektivet Blitz (som tidligere var Edvard Munchs atelier). Deretter følger den Rikshospitalets gamle tomt (som i dag er et boligområde som kan minne en anelse om Upper East i New York), et nytt universitet i et gammelt ølbryggeri, og en rundkjøring der Norges mest kjente stadion er plassert. Til sist klatrer den opp Oslos bratteste bakke, kanter en park, og ender i et stille villastrøk. 

Å spasere gjennom Pilestredet er å bevege seg fra en verden til en annen. Og som filmen viser  slik har det alltid vært. 

Pilestredet (Bjørn Breigutu, 1963)

 

Oslo rådhus: den kunstneriske utsmykning (Gunnar Syvertsen, 1952)

Gunnar Syvertsen sto bak en rekke reklamefilmer, dokumentarfilmer og kunstfilmer. Han eksperimenterte tidlig med 3D-effekter, og er en av pionerene innen norsk filmfotografi. Sammen med Martin S Knutsen laget han filmen om Oslo rådhus. 

Fra første bilde blir man slått av hvor visjonær bygningen er. Den er reist i et område med sosial misere, og symboliserer sånn sett en vilje til å gi Oslos borgere et bedre liv. På folkemunne ble bygningene lenge kalt for brunostene, to stående og en liggende, og jeg er ikke sikker på at en sammenligning med et av Norges mest vanlige pålegg er en fornærmelse. Heller tvert imot. For Rådhuset ser ut til å ville være alt for alle; en bygning som ønsker alle velkommen, slik den også ser ut der den står, vendt mot fjorden med to tårn som kan se ut som en åpen favn. Rådhuset har også Norges mest ambisiøse kunstutsmykning, som – i likhet med bygget – ser ut til å ville favne alt: Den gjenforteller landets historie, nasjonsbyggingsprosjektet, årstidene og hverdagslivet. Men den forteller også om utfordringene de enkelte menneskene lever med. 

I bunn og grunn er filmen en detaljert katalog over bygningens kunstverk, formidlet gjennom kunstens iboende drama. Alt handler om utvalg, utsnitt og en montasje som har preg av animasjon. Slik blir den både medrivende, rørende og empatisk. 

Oslo Rådhus - Den kunstneriske utsmykking (Martin Knutsen, Gunnar Syvertsen, 1952)

 

Tre filmer om Stockholm - Anbefalt av Mikaela Kindblom

Ballongfärd över Stockholm (anonym, 1914)

Foto: Antonia Sehlstedt

Mikaela Kindblom er en svensk forfatter og filmekspert. Hun har skrevet om Stockholm på film i boken ‘Våra drömmars stad: Stockholm i filmen’ (2007)

Med denne lille filmen kan det ha vært første gang at folket i Stockholm så byen sin ovenfra. Hvordan har det føltes? Det er vanskelig å tenke seg i dag, men la oss prøve.Vi befinner oss i en høyde på flere hundre meter, men det er fortsatt ganske enkelt å skjelne mellom bygningene nedenfor. Vi ser en del av det nybygde Vasastan-området, men det er fortsatt ikke noe statsbibliotek, heller ikke noe Wenner-Gren-senter, som et halvt århundre senere blir en av storbyens markører. Det gamle observatoriet fra 1700-tallet ses imidlertid tydelig, men ellers er det ingen av hovedstadens mer berømte bygninger eller landemerker tilstede i denne filmen.

Luftballongen beveger seg raskt ut mot nordvest og langs innsjøen Mälaren. Skoger, innsjøer, jorder og små samfunn langs svingete veier viser hvordan helt vanlige mennesker forblir i konstant pakt med naturen. Det slår meg hvor landlig vår verden fortsatt er, selv etter hundre år. Hva skjedde så med denne ballongen, ballongføreren og fotografen, som må ha stått og kjørt filmen i kameraet under hele turen? Jeg ser på mennene i ballongkurven. Vi ser dem i et par øyeblikk hvor de smiler til kameraet idet ballongen tar av fra det olympiske stadion, som ble bygget til OL i 1912 i Stockholm. Det er ingen informasjon om dem, hva de het eller hva som skjedde med dem og ballongen. 

Ballongfärd över Stockholm (Ukjent, 1914)

 

Människor i stad (Arne Sucksdorff, 1947)

‘Människor i stad’ er den første svenske filmen som vant en Oscar. Det skjedde i 1949, og jeg ser for meg at det har påvirket Oscar-juryen at Stockholm hadde unngått å bli bombet i stykker under andre verdenskrig. Folkene i byen lever bare sitt daglige liv og virker helt ubekymret for tilstanden i resten av verden.

I Sucksdorff sin film ser vi barna som leker uforstyrret i byens gater, mannen som fisker utenfor slottet i Stockholm og det unge paret som møtes under en regnbyge. Det er sommer og varmt og solrikt og vinduene er vidåpne i de små gatene i Gamla Stan. Arne Sucksdorff skildrer en viss mengde stress, og det er også en viss sjarm over maskinenes språk, men det utgjør ingen trussel. Bildene veves mykt inn i hverandre og noen ganger blir musikken stille for å gi plass til de naturlige lydene fra gaten. Og så kommer et av de vakreste bildene i svensk film, hvor en ung mann legger hånden sin på vinduet til en fiskebutikk, sannsynligvis for å kjøle seg ned.

Filmen er fullstendig blottet for dialog, og Stig Rybrants musikk fungerer i stedet som et effektivt akkompagnement til de vakre svart-hvitt-bildene. ‘Människor i stad’ er som en filmatisk rapsodi over en utopisk by som hele tiden er nær naturen, friheten og den musikalske poesien. 

Se 'Människor i stad' på Filmarkivet.se 

 

Staden vid vattnen (Lars-Erik Kjellgren, 1955)

Kortfilmen ‘Staden vid vattnen’ er en solrik, sommerlig og fargerik skildring av den svenske hovedstaden. Her beskrives byen i et lekende uttrykk som en ‘lås mot Mälaren’, ‘barn’ rimer med ‘grottekvarn’ og den smilende kvinnen som handler på Hötorget beskrives som en husmor ‘som går sin runde’. Ja, hele teksten er på rim og skrevet av Gardar Sahlberg som var Svensk Filmindustris mest geniale ordsmed. Hun som leser opp teksten er en veldig ung Bibi Andersson, knapt tjue år gammel og med en stemme som eimer av sol og vaniljeis. ‘

Staden vid vattnen’ er også et tydelig fargeeksperiment på 1950-tallet hvor Svensk Filmindustri testet forskjellige fargeteknikker. Her er det Eastmancolor som testes i flotte bilder av byen, fotografert av Albert Rudling. Vi ser strålende panoramabilder av byens silhuett mot vannlinjen, skjærgårdsbåter som tøffer ut til øyene og de mange broene. Vi får et glimt av stockholmere som nyter sommerferie, velkledde turister som sitter på fortauskafeer og barn som leker i vannfontenene mens trafikken flyter jevnt mot venstre. Byen skinner som en nypolert juvel. Det er som om velferdssamfunnet virkelig var paradis på jord. Det finnes mange filmer om Stockholm, men ingen har denne absurd glade tonen.

Staden vid vattnen (Lars-Erik Kjellgren, 1955)

Tre filmer om København - anbefalt av Sophie Engberg Sonne

Rundtur gjennom København (Peter Elfelt, ca. 1906)

Foto: Tommy Frost

Sophie Engberg Sonne er programredaktør på Cinemateket i København. Hun er også litteraturanmelder i Politiken samt frilans film- og TV-skribent og hun har skrevet boken ‘Filmens København: Hovedstaden i levende billeder’ (2017) sammen med Katrine Sommer Boysen.

Lys, kamera, bevegelse! Det er fart i bildet fra første sekund i Peter Elfelts ‘Rundtur gennem København’, som gir et inntrykk av livet i byen tidlig i det tjuende århundre. Fotgjengere, syklister og trikker gjennomskjærer bilderammen med diagonale bevegelser, noe som gir inntrykk av en moderne storby i frenetisk energi. Det er en by med fine fasader, bebodd av elegante mennesker; velkledde kvinner med imponerende hatter, frekke gategutter som løper og menn i stilige svarte frakker. Kameraet myser nesten med øynene i den skarpe solen langs innsjøene, og mens kameraet panorerer fra venstre mot høyre, fanger det en mann med bowlerhatt som stirrer direkte tilbake på fotografen og dermed på den personen som ser filmen.

I det hele tatt er det tydelig at vi er i de første årene med levende bilder: alle menneskene ser undrende på Elfelt og kameraet hans – og filmen vender dermed blikket i en uventet retning, nemlig direkte mot oss tilskuere som sitter mer enn hundre år senere og ser tilbake på dem. Hvem betrakter egentlig hvem? 

Rundtur gennem København (Peter Elfelt, ca. 1905)

 

En by ved navn København (Jørgen Roos, 1960)

"En by er noe annet og mer enn det turister ser", proklamerer Osvald Helmuths fortellerstemme tidlig i Jørgen Roos' Oscar-nominerte ‘En by ved navn København’, før han inviterer seeren til å "finne ut hva som er karakteristisk for denne byen". Filmen begynner med Tivolis fyrverkeri, en klassisk avslutning på en storbyfilm, men med glimt i øyet spoler Roos tilbake til en ny begynnelse og veksler mellom nostalgiske bilder fra en svunnen tid, da København var fiskernes og skipsbyggernes by, og bilder av en by i rask utvikling. "Fremtiden er her allerede. Byen skifter ansikt", sier Helmuth, før han og filmen slår fast at byen skal klare seg i fremtiden.

‘En by ved navn København’ er en solid kjærlighetserklæring til hovedstaden – fra høy til lav, fra takrygg og tårn til kolonihagenes danske flagg. Flere ganger spør Helmuth: "Hva er egentlig en by?", men i stedet for å prøve å snakke byen opp på høyde med verdens øvrige storbyer, så hyller filmen Københavns "provinsielle atmosfære", fordi "menneskene i denne byen er som en stor familie", som Helmuths folkekjære fortellerstemme konkluderer.

En by ved navn København (Jørgen Roos, 1960)

 

Hovedstaden (Per Larsen, 1962)

En gatefeier svinger vannkannen slik at det kommer geometriske sirkelmønstre på flisene før han og kollegene tar tak i kostene og feier fortauet i takt med trompetens ertende jazzete melodi. Slik begynner dagen i ‘Hovedstaden’. I stedet for å være opptatt av byens monumenter, fanger Per Larsens film poesien i detalj: En kvinne som åpner vinduet i tidlig morgenlys i skyggen av Rundetårn, sett fra et av de trange smugene i det gamle universitetskvartalet. Fargespillet mellom den pastellblå himmelen og de irrgrønne spirene på byens tårn. De uventede sammenstøtene mellom den gamle sjømannen, som stopper pipen med svarte fingre, og de unge jentene som fritt soler seg i bikini langs Christianshavns kanaler.

‘Hovedstaden’ er en moderne storbysymfoni som feirer byens liv, mennesker og maskiner til tonene av ny tids musikk. Det er et spesielt fokus på byens lyder: vekkerklokken, rådhusklokkene og lette skritt fra melkegutter og avisbud opp og ned trappene i boligblokkene – it’s all jazz. Byen er i bevegelse, og i en fantastisk overgang klippes det fra kropper som stuper kråke i en svømmehall til dansende appelsiner på toppen av en juicetank på en bar, der en ung jente sitter og stirrer foran seg. Hennes røde lepper, den oransje drinken og jukeboksen i bakgrunnen etterlater ingen tvil om at Per Larsen ser København som fremtidens by, selv om han har et blikk for historiens nærvær i nåtiden.

Hovedstaden (Per Larsen, 1962)


Sara Prahl, Dag Johan Haugerud, Mikaela Kindblom og Sophie Engberg Sonne | 20. marts 2024

Oslo på film

Stockholm på film

København på film